Rövidlátás az iskolában

0 hozzászólás

Írta: Szőke Zsuzsa

2020.09.10.

A rövidlátás, vagy myopia (görögül hunyorgót, pislogót jelent) olyan látászavar, aminek következtében a távolban található tárgyak elmosódva, homályosan láthatók. A rövidlátó szemben a távoli tárgy éles képe az ideghártya előtt jön létre. A rövidlátó szem csak közelre lát élesen rövidlátóságot hoz létre, ha a szem tengelye hosszabb (tengelymyopia) vagy ha a  szem törőereje nagy (törési myopia).

via Gfycat

A rövidlátóság súlyossága szerint három csoportra osztható: az első csoport a kisfokú rövidlátás (a fénytörési hiba tizenéves kor végén 6 dioptria alatt marad), a második csoport a közepes fokú myopia (7-12 dioptria; 18-24 éves korig alakul ki), harmadik csoport a nagyfokú myopia, mely kisgyermekkorban kezdődik, és a húszas évek után sem állapodik meg.

A rövidlátás tehát az iskoláskorban jelentkezik. A növekedés, a kamaszos megnyúlás a szemben is jelentkezik, ami okozhat rövidlátást.

A rövidlátás tünetei az osztályteremben:

  • A gyerek sokat hunyorog, pislog, nem véletlen a görög elnevezés. A szemhéjakkal egy rekeszt képez a szemlencse előtt, így csökkenti a zavaró interfekenciát, becsillogást. Próbálja ki, keressen egy olyan tárgyat a távolban, amit már nem lát élesen, nézzen át az összehajtott markán keresztül hosszába úgy, hogy egy apró rést hagy és azon át vizsgálja a távoli tárgyat! A kép élesebb lesz.
  • A gyerek a padtársáról másolja a táblára írtakat, lemarad a táblamásoláskor.
  • Ha ültetéskor közelebb kerül a táblához, jobban viselkedik órán, mert képes lépést tartani a csoporttal. Bár az is igaz, hogy sok esetben ők a legmagasabbak, így nem ültetik őket előre, ki sem derül, hogy ott jobb helyük lenne.
  • A myop gyerek abban a burában érzi jól magát, amiben még élesen lát, a hiba növekedésével a búra szűkül. Gesztusai szűkek. Az addig futkosó gyerek inkább olvas és amőbázik. A célbadobás helyett a faművesség és a kézimunka lesz az ő terepe.
  • A rövidlátó gyerekre jellemző, hogy bár a szemlencséjével nem tud negatív irányba alkalmazkodni, ő azért folyton próbálkozik, ez a mozgás ösztönös. Hamar elfárad, könnyezhet.
  • A füzetmunkánál a fejét lehajtva dolgozik, mert közelről jobban lát. Ha leteszi az állát a füzetre akkor is tud olvasni és írni is.

A myopia kialakulásának oka manapság nem a nagykönyvben megírt örökletes kötőszöveti gyengeség (pl. ezért nyúlhat meg a szem a kelleténél jobban, vagy a szaruhártya ezért is domborodhat a kelleténél jobban), hanem civilizációs betegség. A kiscsirke, akit egy cipősdobozban nevelünk fel, csupán a cipősdoboz határáig képes élesen látni. Azok a gyerekek, akik nem néznek a végtelenbe, mert számukra ott nincsen semmi érdekes, például, mert az okosezköz mindent karnyújtásnyira hoz, vagy nincs lehetőségük rá mert folyton csak tanulnak (kutatás[1]: a kínai hatéves gyerekek körében 40, a 18 éveseknél már 80 százalék a rövidlátók aránya, nagyvárosokban még ennél is magasabb, 90 százalék feletti.) azok a gyerekek nem tanulnak meg élesen látni távolra. Amikor az ember még növésben van, a szeme is nő, az pedig egy elég bonyolult, precíziós folyamat, hogy növekedés közben is tökéletes maradjon a látás. A retina természetes napfény hatására bocsát ki egy olyan vegyületet, ami szabályozza a szemgolyó, a szemlencse és a szaruhártya növekedését. Ha a gyerekek nem kapnak elég természetes fényt, utóbbiak túlságosan domborúak lesznek, előbbi túl hosszú, így a szem fénytörő képessége nem lesz optimális, a távoli tárgyakat, alakokat elmosódottan látja a szem – ez a rövidlátás.

A pedagógus javaslata a szülőknek:

  • szemészeti vizsgálat, amit jelenleg még csak gyermek szemész végezhet, 9 éves kor alatt szemcseppes tágításban, hosszú várólista jellemző,
  • a szemüveg használatának egyeztetése fontos, mert nem mindig egyértelmű az állandó viselés, rendszeres konzultáció szükséges,
  • sokat lenni a természetes fényben, szünetben lehetőleg olyan játékokat generálni, amik a távolba tekintést gyakorolják, felhőnézés, galamb számolás, templomtorony órájának leolvasása stb.

[1] https://www.economist.com/china/2014/11/11/losing-focus

https://www.newscientist.com/article/dn6117-lifestyle-causes-myopia-not-genes/#.VG8MGPmG83I

https://www.scmp.com/magazines/post-magazine/long-reads/article/2085125/chinas-myopia-epidemic-why-simple-solution-being

Hasonló bejegyzések

Az asztigmatizmus (astigmia) az osztályteremben

Az asztigmatizmus (astigmia) az osztályteremben

A rövidlátás és a távollátás mellett a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, a szemnek nem egy fókuszpontja van. Az astigmiás szem szaruhártyájának a felszíne/görbülete nem...

bővebben
Távollátás, túllátás az iskolában

Távollátás, túllátás az iskolában

A hypermetropia az a látászavar, amikor a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A szem fénytörő képessége elmarad az átlagostól, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, a lencse laposabb, vagy hiányzik....

bővebben
A látás fejlődése – tompalátás kialakulása

A látás fejlődése – tompalátás kialakulása

A várandósság 4. hete: elkezdődik a magzat szemgolyóinak kialakulása. A várandósság 24. hete: a magzat kinyitja szemét és észleli az anyaméhbeli fény változását. A várandósság 16-18. hetétől: magzati szemmozgások figyelhetők meg. A várandósság 24-28. hetétől: kezdi a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás