Tompalátás

0 hozzászólás

Írta: Szőke Zsuzsa

2020.05.21.

A tompalátás (orv.: amblyopia, köznyelven még: lusta szem) olyan látásfejlődési rendellenesség, amelyben a szem nem képes létrehozni éleslátást, még szemüveggel vagy kontaktlencsével sem . Az amblyopia általában csecsemőkorban és korai gyermekkorban kezdődik. A legtöbb esetben csak egyik szemet érinti, ritkábban mindkettőt. Ha a lusta szemet az élet korai szakaszában felismerik és azonnal kezelik, elkerülhető a csökkentlátás. A kezeletlen lusta szem azonban az látás végleges elvesztését okozhatja.

Mi okozza a tompalátást?

Ahhoz, hogy az okokat megértsük tisztában kell lennünk néhány, a látásfejlődést érintő folyamattal. Konyhanyelven tehát, amikor egy baba megszületik, még csak foltokat érzékel, ez azért, van, mert bár „készen van” a szeme, de a szeme és az agya még nincs összekötve megfelelően. Az első néhány hétben genetikai kódolással az idegsejtek rostokká alakulnak, később viszont már nem elég a genom üzenete a babának ingerekre van szüksége ahhoz, hogy az idegpályaépítést folytatni tudja. Amikor minden rendben van, akkor ez a folyamat úgy végződik, hogy mindkét szemből futnak a gyönyörűen összehangolt idegrostok egészen a látóközpontig, ahol kontúros, éles képet adnak. Mindkét szemből érkező képet egymásra vetítve használja a rendszer. Amikor valami miatt az idegpályaépítés nem tud megfelelően lezajlani, akkor alakul ki a tompalátás. Ezért van az, hogy a tompalátáskor a szemben organikus eltérés nem észlelhető, vagy a meglévő elváltozás a csökkent látásélességet nem magyarázza feltétlenül.

Tompalátás kialakulásának okai

 • A kancsalság a leggyakoribb ok. A rosszul igazodó szem okozta kettőslátás elkerülése érdekében az agy figyelmen kívül hagyja a tévesen elrendezett szem látványinformációit, azt a pályát inkább kikapcsolja így az látópálya építése félbe marad. A gyerekek kb. 4%-a kancsal, közülük minden harmadik tompalátó.
 • Időnként a tompalátást a két szem különböző fénytörési hibái okozzák, annak ellenére, hogy a szem tökéletesen együtt áll. Például az egyik szem jelentősen túllátó, míg a másik élesen (de legalább lényegyesen jobban) lát. Vagy az egyik szemen nagyobb fokú asztigmatizmus van, a másikon nincs ez a torzításos hiba. Ilyen esetekben az agy arra a szemre támaszkodik, amelynek kevésbé nagy fénytörési hibája van. A homályos képet inkább “kikapcsolja”, így azonban nem képes a látóidegpálya felépülni, a rosszabbik szem tompalátó lesz.
 • Nem túl gyakran, de előfordulhat, hogy a szem képalkotását valami akadályozza, így nem képződik éles kép a retinán, például egy veleszületett szürkehályog. A veleszületett szürkehályog azonnali kezelése, szürkehályog-műtét szükséges, hogy lehetővé váljon a normális látásfejlődés, és megakadályozzuk a tompalátás kialakulását! De ilyen eltérést okozhat még a üvegtesti homály, vagy szemhéjcsüngés,

A tompalátás tünetei

FONTOS, hogy a tünetek nem mindig egyértelműek, továbbá a koragyerekkorban a tesztelése sem mindig ad pontos választ a kommunikációs nehézségek miatt! A tompalátás szűrését megnyugtatóan csak szakember képes elvégezni!

De azért néhány tünet mégis, amik viszont azonnali ellátásért kiáltanak

 • Kancsal, a szemei nem ugyanoda tartanak.
 • Ha nem szembetűnő a kancsalság akkor végezhetünk egy egyszerű tesztet. Szemből egy fényforrást mutatunk a babának és amikor ránéz a két szemén ugyanoda esik a fényforrás tükörképe. Ez a teszt könnyen elrontható, ha nem pontosan szemből végezzük. 3 hónapos kor után már ne legyintsünk így “még normális, hogy bandzsa”, mert akkor már nem biztos, hogy csak véletlen!
 • Ha sír vagy elfordítja a fejét, amikor az egyik szemét eltakarjuk Ezt akkor érdemes tesztelni, amikor valamit néz, például egy mesekönyvet, vagy a távolban mutatunk neki valami érdekeset, vagy csak feltartunk egy lufit a fejünk fölé. Direkt nem azt javaslom, hogy a televíziónézés közben teszteljük a gyereket, mert azt remélem, hogy azt nem csinálja! Ennél a tesztnél fontos, hogy ne lefogjuk a gyerek szemét, csak tartsunk a szeme elé pl. egy kártyalapot és ügyeljünk, hogy ne kukucskáljon ki a takart szemével! Ha például azt tapasztalja a takarásos tesztnél, hogy csak akkor akar kibújni a takarás alól, amikor a balt takarjuk, valószínű, hogy a jobb szem tompalátó.

Ezek az egyszerű szűrővizsgálatok azonban nem helyettesíti az átfogó szemvizsgálatot! Javasoljuk, hogy gyermeke első szemvizsgálatát 6 hónapos korban vagy annak környékén ütemezze be, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a látása normálisan fejlődik-e, és hogy megfelelő-e az együttműködés a két szem között. Kérjen tanácsot a védőnőtől, aki a státuszvizsgálatok alkalmával a látásra is kiterjedő szűréseket is végez, de ezek a szűrővizsgálatok nem helyettesítik a szemészorvosi vizsgálatot! Az ideális az lenne, ha a gyerekek 4. születésnapja előtt a tompalátás megnyugtatóan ki lenne zárva!

Hogyan lehet kezelni a tompalátást?

A gyógymódok alapja, hogy látópályaépítésre kell kényszeríteni a tompalátó szemet. Ez legkönnyebben úgy érhető el, ha a jó szemet kiiktatjuk a rendszerből, hogy az agynak ne legyen lehetősége kikapcsolni a gyengébb szemből érkező képet. Tehát a tompalátó szemet ingereljük, hogy elkezdjen dolgozni, a munka pedig egyre több és több idegi kapcsolatot hoz létre, míg a lehető legjobb képet nem képes az agyba vetíteni. Ugye, milyen logikus a gyógymód így, hogy a cikk elején tisztáztuk, hogy mitől alakul ki a tompalátás? Nagyon fontos a szülők együttműködése a tompalátás kezelésben, mert a gyerekek nem szeretik, főleg az elején, hiszen fárasztó és bizonytan érzés, de olyan tempóban képesek fejlődni, hogy hamar érezni fogja a hatását.

A kezelés előtt szükséges a teljeskörű vizsgálat és a tompalátás kialakulását okozó tényező (pl. a kancsalság, vagy a fénytörési hiba) feltárása és korrigálása. Tehát fontos, hogy mi van a háttérben, de általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban szemtakarással iktatják ki a jól látó szemet. A gyengébb szem látásának erősítése néhány héttől néhány hónapig tarthat, a takarásra szükség lehet napi néhány órában, vagy akár egésznap. Az is előfordulhat, hogy néhány évig „részmunkaidőben” szemtakarást kell alkalmazni, erre akkor van csak szükség, ah a szemész úgy látja, hogy van esély arra, hogy a szem újra meggyengülhet.

Szemtakaró tapasz használata

 • Mindig a szemészorvos utasításainak megfelelően takarja a gyerek szemét! Kevesebb, vagy több, ritkább vagy gyakoribb, rövidebb, vagy hosszabb időintervallumban használni a tapaszt nem tanácsos. A szemész szakorvos a gyerek számára legmegfelelőbb terápiát javasolja, ezt mindig vegye figyelembe!
 • A szemfoltnak kényelmesnek kell lennie, ugyanakkor szilárdan a helyén kell maradnia. A legtöbb gyógyszertárban különféle méretű és típusú szemtapasz közül lehet választani, bár a szemészorvos javasolni fog valamilyen márkát, ne féljünk kipróbálni mást, ha az nem válna be valami miatt. Jelenleg 10 féle szemtakaró kapható OEP támogatással, átlagban 20Ft/db árban, jelezze orvosának, ha az általa javasolt nem működik jól!
 • A szivárvány minden árnyalatában, fiús és lányos tapaszok is kaphatók, akár online is támogatás nélkül 130-160Ft/db áron
  • gyógyszertárban,
  • gyógyszertárban,
  • helyenként optikákban is.
 • Ne használjon sebtapaszt, vagy „kalóz szemkötőt” a takaráshoz mert ezeket a gyermekek túl könnyen le tudják venni!
 • Fontos, hogy úgy rögzítse a szemtakaró tapaszt, hogy ne lehessen sehol kikukucskálni mögüle, figyeljen rá, hogy a takarás ideje alatt ne pöndörödjön föl, ne váljon el a gyerek bőrére.

Szemtakaró a szemüvegen

Van olyan megoldás is, amikor a gyerekek szemüveglencséjét takarjuk, vagy homályos lencsét rakunk a keretbe a jól látó szem elé. Ez kényelmesebb, de sok esetben nem tud működni, mert előfordulhat, hogy kikukucskál a szemüveg alól. Mindig figyeljük meg a gyereket, ha ezt tapasztaljuk, hogy próbálkozik, inkább váltsunk közvetlenül a bőrre helyezhető szemtapaszra!

Amblyopia kezelésére szolgáló szemüveg

Nem szeretnénk reklámozni konkrét eljárásokat, de itt meg kell említenünk, hogy elérhető Magyarországon olyan szemüveg, ami 3-10 éves kor között használható és olyan szenzoros rendszerrel van ellátva, ami alkalmas az egyéni igények kielégítésére, továbbá egy applikáció segítségével a tompalátó szem változása nyomon követhető.

Vision Therapy

7 éves kor felett lehetőség van már Magyarországon is részt venni Vision Therapy elnevezésű fejlesztő tréningen. A módszer nem helyettesíti a kora gyerekkori tompalátás kezelést! A terápiáról azonban elmondható, hogy akár súlyos vizuális elakadásokat is képes hatékonyan kezelni, így akkor is alkalmazható, ha a gyerek részt vett tompalátás kezelésen, de a vizulás rendszerének az egyensúlya még nem állt helyre, hiszen lássuk be a szemtakarással, csupán csak addig jutunk el, hogy a rendszer készen áll az információ befogadására és feldolgozására, ám a két szem hatékony egyensúlya még nincsen készen.

Hasonló bejegyzések

Az asztigmatizmus (astigmia) az osztályteremben

Az asztigmatizmus (astigmia) az osztályteremben

A rövidlátás és a távollátás mellett a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, a szemnek nem egy fókuszpontja van. Az astigmiás szem szaruhártyájának a felszíne/görbülete nem...

bővebben
Távollátás, túllátás az iskolában

Távollátás, túllátás az iskolában

A hypermetropia az a látászavar, amikor a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A szem fénytörő képessége elmarad az átlagostól, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, a lencse laposabb, vagy hiányzik....

bővebben
Rövidlátás az iskolában

Rövidlátás az iskolában

A rövidlátás, vagy myopia (görögül hunyorgót, pislogót jelent) olyan látászavar, aminek következtében a távolban található tárgyak elmosódva, homályosan láthatók. A rövidlátó szemben a távoli tárgy éles képe az ideghártya előtt jön létre. A rövidlátó szem csak közelre...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás